Wednesday, October 21, 2020

Resepi Siakap Kengsom


Yang tak berapa lalu nak makan nasi..
Atau yang mulut rasa pahit2..
Saya recommendkan try masak menu Siakap Kengsom ni...
Sebab rasanya yang masam2 kombinasi nenas, air asam jawa dan perahan limau nipis tu..
Boleh membangkitkan selera nanti..

Kalau tak suka siakap..
Boleh je tukar dengan ikan lain seperti jenahak, kaci atau kerapu..
Yang penting cara penyediaan dan bahan2 cukuplah mudah..


Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap
* 4 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1 inci kunyit hidup
* 6 tangkai cili api
* 2 tangkai cili merah besar
* 2 batang serai
* 1/2 sudu besar belacan (dibakar)
* sedikit air (agak2 paras bahan2 nak blend)
1 sudu kecil paste asam jawa adabi (nak lagi masam boleh tambah)
2 sudu perahan air limau nipis
Nenas yang dipotong 
kangkung
Garam & perasa

Cara-caranya:

1. Mula2 blend semua bahan2 yang bertanda*.
2. Kemudian masukkan ke dalam periuk dan masak sekali bersama nenas sehingga mendidih.
3. Masukkan pula air asam jawa, garam dan perasa.
4. Kemudian masukkan ikan dan tutup periuk untuk ikan masak sekata.
5. Apabila ikan dah masak, bolehlah masukkan kangkung dan perahan air limau nipis. Siap!

Selamat mencuba..



::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments: