Wednesday, July 15, 2020

Nasi Liwet di Rumah Makan Cibiuk



First time makan Nasi Liwat, eh Liwet  ni masa kat Bandung tahun 2012. 
Tapi ni makan kat Melaka pun boleh feeling2 makan kat Bandung juga sebab suasana, muzik, dekorasi dan percakapan waiternya pun lebih kurang kat sana dah. 


Nampak trademarknya tu..
Rajanya Sambal..
Jaguhnya Talapia..
Topnya Ayam Kampung..
Jadi wajiblah order ketiga3 menu tu kan..


Sup Ekor Bakar ni pun sedap amat..
Recommended ok..


Signature dish kat sini..
Wajib cuba ok..


Nilah sambal cibiuknya...
Ada macam2 jenis lagi..


Jus Alpukat pun wajib cuba juga..
My favourite ni..


Unik sungguh mangkuk tempat letak nasi putih tu ya..


Yang berbalut dengan daun pisang tu lah Nasi Liwet.
Yang lagi satu ada kesan2 bakar tu Nasi Bakar..
Digandingkan pula dengan Talapia goreng Kipas, Sup Ekor bakar (recommended) , Sup tulang dan Ayam bakar (tapi manis ) memang nikmat.


Rasa nasi yang ada rempah2, herba dan lemak2 macam pulut. Sejenis makanan sunda. 


Ni pula Nasi Bakar. Aleesya yang makan.
Katanya macam lemang pun ya..


Ayam bakar.. Agak manis sikit rasanya..


Our happy family..
Alhamdulillah..


Daim dengan keletahnya..
Yang banyak menghiburkan hati kami sekeluarga..
Syukur atas nikmat ni..


Restoran ini terletak di Lingkaran MITC, Melaka..
Waze je "Rumah Makan Cibiuk"..
InsyaAllah jumpa lah tu..




::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

2 comments:

Puan Hazel said...

Jus alpukat favourite ramai orang tapi tidak di tekak sy :) can't go :P

Ayu Zarina said...

Puan Hazel - haha...sama lah ngan husband saya, tak leh gi katanya jus alpukat ni..tak rasa minum air katanya..