Wednesday, May 27, 2020
Daim Muslim turns 4
Saturday, May 23, 2020
Tips merebus ketupat nasi
Wednesday, May 20, 2020
Resepi Bombolini Donut Berkrim Kastard
Monday, May 18, 2020
Resepi Ikan Percik
Friday, May 15, 2020
Resepi Dark Chocolate Chips Cookies
Photos of the decade: 2009 - 2019
10 years back |
Tuesday, May 12, 2020
Resepi Murtabak Raja
Monday, May 11, 2020
Resepi Kubedeh Kebab & Nasi Saffron
Saturday, May 9, 2020
Resepi Gulai Ayam Kelantan
Bahan-bahannya:
Ayam 1/2 ekor dipotong
4 ulas Bawang merah*
2 ulas Bawang putih*
2 hirisan Serai*
1 inci Halia*
1 inci Lengkuas*
1/2 sudu kecil Jintan manis*
1/2 sudu kecil Ketumbar*
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah kerutuk
1/2 sudu asam jawa
1/4 relung gula melaka
1 kotak santan 200ml + air 200ml
1 sudu kecil kerisik
Cili besar hijau/merah
Garam & perasa
Cara-caranya:
1. Blendkan semua bahan2 yang bertanda *. Kemudian tumis dalam kuali sampai kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan sedikit air. Tumis sampai garing.
3. Masukkan pula rempah kari dan rempah kerutuk yang dicampur dengan sedikit air. Tumis sampai pecah minyak.
4. Bila dah pecah minyak, boleh masukkan asam jawa dan gula melaka.
5. Masukkan ayam dan air. Air tu agak2 paras ayam tenggelam. Masukkan sekali garam dan perasa. Tutup periuk dan reneh sehingga ayam empuk dengan api perlahan.
6. Kemudian boleh masukkan santan dan air mengikut kepekatan kuah yang masing2 suka.
7. Akhir sekali masukkan kerisik. Boleh tambah cili besar hijau/merah untuk lebih pedas dan hiasan.
Thursday, May 7, 2020
Warna warni kuih Onde-onde ku
Tuesday, May 5, 2020
Resepi Kulit Karipap menggunakan Breadmaker
Resepi asal saya ikut yang share kat FB.
Tapi saya olah resepi tu jadi half adunan je. Dapat 12 biji karipap saiz besar sikit dari dari karipap biasa tu.
Puas hati dapat buat karipap sendiri hah. Besar dan inti pun saya letak padat2. Bukannya karipap oksigen yang kadang2 kita beli tu 😁.
Berikut adalah resepinya. Masukkan dalam Breadmaker ikut susunan dibawah ya.
✔️Air sejuk peti ais 120ml
✔️Garam 1/2 sudu kecil
✔️Tepung gandum 250gram
✔️Tepung beras 2 sudu besar
✔️2 sudu minyak + 2 sudu majerin (panaskan biar berasap)
Saya uli guna function 'knead' 2x ya. 1 kali uli 8 minit. Dah siap 2x uli, rehatkan kejap doh dalam 15 minit. Pastu ready untuk canaikan dan letak inti. Kemudian bolehlah goreng dalam minyak yang banyak.
Inti tu terpulang pada selera masing2. Letak sardin ke, letak sayur2 ke. Macam saya letak inti daging cincang dan kentang yang dimasak kari secara kering, kemudian tambah lagi telur rebus yang dibelah 4. Memang sedap dan mengenyangkan.