Sunday, May 3, 2020

Resepi Daging Bakar Harimau Menangis dan sos pencicahnya


Sekali sekala berbuka puasa dengan Daging Bakar Harimau Menangis tak boleh balik kampung pun sedap juga. Menu simple, tapi rasanya menusuk ke jiwa.


Bakar jangan kering sangat, medium cooked je supaya bila kita kunyah daging tu, terasa juicy2nya lagi. Kalau daging yang ada part lemak2 tu pun ok. 


 Ni saya share resepi ringkas cara saya ya.

RESEPI DAGING BAKAR HARIMAU MENANGIS

Daging batang pinang
Akar ketumbar
Bawang putih
Sos Ikan
Sos Tiram
Gula perang
Minyak
Lada hitam
(blendkan kesemua bahan2 diatas kecuali daging, kemudian lumurkan pada daging, cucuk2 dengan garfu isi daging agar mudah meresap, dan perap sekurang2nya 2-3 jam agar lebih terasa. Bakar dalam AF dengan suhu 180'c selama 15 minit)

RESEPI SOS PENCICAH

Sos pencicah Thai Maepranom
Sos ikan
Air asam jawa
Jus limau nipis
Beras sangai (goreng tanpa minyak & tumbuk halus)
Daun Saderi
(masukkan kesemua bahan2 diatas dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati)

Makan dengan nasi panas-panas memang membuka selera sangat2.
Tapi kalau nak ratah saja pun lagi syokkkkk kan..
Selamat mencuba..


::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment