Udang masak butter tu biasa..
Tapi yang buat telur sarang halus-halus ni tak biasa..
Pernahlah buat sebelum2 ni..
Tapi tak berapa menjadi..
Kasar2 gemuk2 kontot2..
Tapi kalini buat ok lah sikit rupanya..
Halus2 panjang2 sikit..
Sedap sangat makan rangup2 gaul dengan nasi panas2 ni.
Jom tengok resepi bagi sesiapa yang nak mencuba..
Cara2 buat sarang telur
2 biji telur
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar air
1/2 sudu besar gula
2 sudu besar butter
1 cawan minyak masak
Biarkan minyak panas betul2, masukkan butter dan cepat2 putarkan minyak dalam bentuk bulatan sehala dgn menggunakan senduk bentuk bulat.
Putar laju2 dan masukkan telur yang dicampur semua bahan sedikit demi sedikit guna botol roti jala.. Tarik tinggi2 bekas telur dan putar lagi sehingga berbuih. Bila dah berbuih dan telur kekuningan, tapis telur dengan penapis.
p/s: Tips tak nak bagi kelam kabut, better buat 2 orang. Sorang sentiasa putar minyak cepat2. Sorang lagi picit2 botol roti jala yang ada telur tu..
Resepi udang butter
Udang
2 biji bawang putih -cincang
3-4 biji cili api -cincang
2 tangkai daun kari
1 sudu Butter
Garam secukup rasa
Kuali yang lain, butter dipanaskan dan tumis bawang putih dan cili. Dah naik bau masukkan daun kari. Agak2 garing, masukkan udang dan sedikit garam.
Last sekali masukkan udang yang dah digoreng tadi dalam telur sarang dan gaul rata.
p/s: Untuk resepi ni tak perlukan susu cair macam biasa ya...
SELAMAT MENCUBA
::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::
betul tu. sarang tu bukan kaleng2. boleh kemurungan 2 minit kalau tak jadi hahaha
ReplyDeleteSilah Hassy - betul2..kalau tak jadi memang sedih..
ReplyDelete