Halah halah..
Sayangnya nak potong Puding Cendol ni..
Buat cantik-cantik sayang pula semua nak makan..haha
Last2 ibu juga yang kena potong2 sendiri baru pakat2 makan..
Berikut resepinya ya bagi yang nak mencuba.
Layer cendol:
1/2 bungkus agar2 serbuk yang 10gram
50gram gula pasir
500ml air
Cendol siap secukupnya
(Letak cendol siap di bahagian paling bawah loyang. Masak serbuk agar-agar, air dan gula sehingga mendidih. Tunggu adunan sejuk sikit, baru tuangkan adunan perlahan2 ke atas cendol tadi. Biarkan ia keras sekejap)
Layer susu (nak guna santan pun boleh):
1/2 bungkus agar-agar serbuk yang 10gram
200ml susu full cream
300 ml air
50gram gula pasir
secubit garam
Jagung creamy
(Letakkan jagung creamy di tepi-tepi loyang agar lebih cantik. Masak serbuk agar-agar, susu, air, gula dan garam hingga mendidih. Tunggu adunan sejuk sikit, tuang agar2 tadi dengan menggunakan senduk sedikit demi sedikit supaya lebih rapi. Biarkan ia keras sekejap)
Layer gula melaka:
1/2 bungkus agar-agar serbuk yang 10gram
125gram gula merah
500ml air
1 helai daun pandan disimpulkan.
(Masak semua bahan2 diatas sehingga mendidih. Matikan api dan tunggu sejuk sedikit. Tuangkan adunan ke atas layer susu dengan menggunakan senduk perlahan2. Dah siap semua, masukkan Puding Cendol ke dalam peti ais. Lagi lama lagi bagus. Bila agar-agar dah sempurna , bolehlah potong2 untuk disajikan)
Rasanya memanglah sangat enak.
Rasa macam makan cendol sebenar.
Tapi ni versi puding.
Makan sejuk2 time berbuka memang nikmat tak terkira.
Selamat mencuba semua.
::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::