Monday, April 6, 2020

Resepi Pulut Inti




Sebab semalam MC memasak, harini kenalah extra effort kat dapur.
 Pulut Inti penyeri meja sarapan harini.

Daun pisang tu suami gi ambil pucuk muda pula. Bila layur dah jadi terlayu. Kih kih. Nak suruh ambil yang lain dia sibuk basuh karpet dah (selama ni dia tak pernah basuh, pencuci karpet yang datang ambil karpet bawa balik basuh, penat lain macam nampaknya tu 😅).

Ok, boleh try resepi saya buat ni.


Bahan-bahan untuk pulut:
Beras Pulut yang direndam
Santan
Secubit Garam
Air

Bahan-bahan untuk inti:
1/2 biji kelapa parut
2 kerek nise/gula melaka
3 sudu gula perang
Daun pandan yang disimpul
Garam
Air

Cara-cara:
1. Kukus beras pulut bersama santan, garam dan air sehingga masak.
2. Untuk inti manis, panaskan kesemua bahan2 hingga kering dengan api perlahan. Lagi lama lagi berkilat dan hitam inti tu.
3. Lepas bulat2kan pulut, letak inti manis diatasnya. Siap!



:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment