Wednesday, April 21, 2021

Resepi Mee Kuah Versi Kelantan

Salam 9 Ramadan..


Hah, ibu-ibu, mak-mak & mama-mama semua macam mana?
Hari-hari mesti semangat fikir nak masak apa untur berbuka kan..
Paling2 tak pun, mesti dok fikir nak beli apa lah harini untuk berbuka..

Kalau dah boring makan nasi atau nak cuba menu selain nasi..
Apa kata buat mee kuah versi Kelantan ni..
Rasa dia tak lah berat sangat..
Kuah pun cair-cair je..
Tapi rasa memikat tau..
Resepi pun simple je..
Guna bahan2 yang memang dah sedia ada dalam rumah..

Jom tengok resepinya dibawah..


RESEPI MEE KUAH VERSI KELANTAN

BAHAN-BAHAN: (Untuk 5 orang makan) 

4 ulas bawang putih diketuk
1 sudu besar lada hitam tumbuk
Isi ayam dihiris
Fishball
Fishcake
5 biji telur
Sawi
Carrot
Mee kuning (direndam dalam air panas) 
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos ikan
Garam & perasa

CARA-CARA:

* Tumis bawang putih yang diketuk. 
* Masukkan lada hitam dan kacau hingga naik bau. 
* Masukkan hirisan isi ayam dan goreng sampai kekuningan. 
* Masukkan air secukupnya dan biar hingga mendidih.
* Dah mendidih, masukkan fish ball & fick cake. 
* Kemudian pecahkan telur, biarkan sekejap dan masukkan sawi dan tomato.  
* Kemudian perasakan  dengan sos ikan, kicap manis, garam dan perasa. 
* Akhir sekali masukkan mee. Siap. 

Nak pedas, bolehlah makan dengan cili potong atau cili jeruk ya.
Selamat mencuba!





:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment