Kalau korang ingat lagi dalam entry pasal goreng cucur udang tak jadi-jadi tu..
Ada pelbagai feedback...
Antaranya:
Ayu,
bibik goreng tak meletup ker... ;)
kakyong baru teringat nak buat cucur udang.. kalo letak serbuk penaik ni.. kena biarkan kejap adunan tu... at least 1/2 jam ker.. baru dia naik cantik/gebu... so kalo nak buat ni memang kena prepare awal2..
btw, part meletup tu.. kakyong pun serender... tensi la kalo masak goreng2 ni meletop...
Nak dijadikan citer, balik keje semalam, terus tanya bibik
"bibik, kenapa tangan bibik tu??"
Bibik pun jawab lah
"Itu masa hari saya goreng cucur udang, kena minyak panas"
Alahai..sian pulak kat bibik...rupa2nya kena minyak yg meletop2 lah ..
Gara2 goreng cucur udang yg hampehh itu..
Habis tu nak buat cam mana...bibik yg volunteer nak goreng..hiks hiks..
Ibu?? Kalau dah meletop2 tu, confirm surrender punya..haha
Pastu ibu tanya lagi..
"Yg ni kenapa pulak bibik?"
Bibik jawab
"Yg ni kena masa panaskan bubur"..
Huhuhu..kalau nak tau, bibik ibu ni memang lembs sikit kalau wat2 keje ni..
So, kalau tangan tu ader bekas2 calar atau luka yg tidak diingini..
Tu memang penderaan secara sukarela oleh bibik sendiri yer..
Yg penting anak2 ibu tak kena dera oleh bibik...
Berbalik pada kisah cucur udang tu..
Banyak tips yg ibu dapat...
Macam2 tips ibu dapat..tima kasih yg sudi bagi tips tu...
Antaranya:
eheheeh...xpe leh try buat lg..cuba tgk kat sini http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/08/cucur-udang-tembam.html..saya dah cuba mmg jadi n suke sgt...sedap...
alamak..saya tak sempat terjah lagi..jap lagi saya terjah yer..
ayu pecah telur x dlm bancuhan tepung? letak telur utk rasa sedap dan gebus..n kt buat xpnh plak meletup :D
Memang ayu letak telur pun..tapi banyak tips cakap jangan letak telur..huhu
Hi slm kenal,
Saya biasa buat cok udang cara lain sikit... udang tu buang kulit semua & masukkan dlm tepung masa bancuh dgn yg lain2...klu sekor udang tu besar sgt leh potong dua... tp udang ni x nmpk dr luar... bila goreng dia tersorok dlm tepung td...cara mcm ni lebih sdp sbb udang tu lebih tersa bila gigit... klu org utara suka mkn dgn kuah kacang...
Oh...masukkan dalam tepung sekali yer udang tu..saya tak suka sebab nanti tak leh ratah udang rangup...hehe..tau tau..selalu saya beli cucur udang kuah kacang kat area sini..tapi kalau buat sendiri, guna sos jer lah..hehe
nape ek blh meletup??fiza selalu buat tk meletup plk..pdhl sama je bahan.. ke sbb tepung sikit sgt tak k.ayu?kot air udg tu yg buat meletup2?
bancuh dgn air suam ke air biasa?utk rasa gebu2 lembut bancuh tepung ngan air suam..kompom sedap! tp kami tk pnh ltk telur..ntah2 sbb telur jgk kot?
Tu lah..dah dua kali kak ayu buat...tapi memang meletop...kenapa erkkk??
Oh guna air suam erkk...ok..nanti cuba lagi..kalau tak jadi siap fiza..haha
p/s: LEBIH SUKA MASAK LAUK PAUK BERBANDING KUIH-KUIH NI...
hahahaaa..bahagian komen last skali yang best!hahahaaa..
ReplyDeletebiase na gune air suam buat cekodok!hehehehe
kesimpulannya?? dpt x petua yg betul? hehe..
ReplyDeleteemm rasanya bkn sebab telur tu la ayu..sbb kita buat xpnh meletop..tp mmg kemungkinan besar sbb air udang la kot ayu..kita slalu tenggelamkan udang dia dlm tepung..maybe ayu bole benamkan sket udang tu dlm tepung..benam sket jek..mgkin xkan meletup dh..sbb udang tu kan berair..so bila kena minyak meletop ler..tp jgn meletop mcm crab tu sudah..hahha:p
huhuhu.. bab memsak erin angkat tangan ngan kaki ler.. mg tak berbakat langsung....
ReplyDeletetp rasernyer cam nak bg jer kat bibik tu no tpon teledera.. hehhehehee
me tak pernah buat hehehh tp suka baca mcm2 tips kat sini :p
ReplyDeleteallahhh..xleh wi tips sbb x ajin buat..x behi pun mkn, apatah lg nok buat :P
ReplyDeletehahaha k.ayu betol la tu petua org tua2.. utk jadikan cucur udang tu lembut gebu2 bancuh tepung ngan air suam.. kitorg dh byk kali buat.. mmg betol pon..kalo xguna air suam dia jd keras2 punya cucur..hahahaha
ReplyDeletealah xsalah cuba k.ayu..xjd lembut, hancur je plg kurang pon..hihihihi
ololo ciannye bibik..
ReplyDeletesuka cucur udang cicah kuah kacang..mkn kt langkawi time honeymoon yg berendam dlm bathtub tu:-p
ReplyDeletehuhuuu.. siannya bibik...
ReplyDeletesetuju dgn suziey la... dia meletup sebab air pada udang tu...
kakyong ade buat cucur udang lepas baca n3 ayu, kebetulan ade udang sikit.. kalo udang yg tak berair.. okay jer.. & noticed bhgn udang yg terkeluor dr tepung tu & hujung dia berair.. memang meletup la.. sudahnya kakyong kambus udang tu dgn satu lapis lagi tepung... huhuuu.. baru la tak meletup...
ala tak tau nak bagi petua la, kita pun tengah carik petua ni kot2 ada yang nak share
ReplyDelete