Monday, January 25, 2021

Resepi Ketam Masak Kam Heong




Antara menu masakan ketam paling senang ni.
Buat kurang pedas, anak2 pun suka makan.
Ratah sampai hingga menjilat jari...

Bahan-bahan:

4 ekor ketam gaul garam dan goreng 
5 biji bawang besar dihiris
5 ulas bwg putih dihiris
2 sudu kecil udang kering ditumbuk kasar
3 biji cili api dihiris
1 sudu kecil rempah kari ikan dibancuh dengan sedikit air
3 tangkai daun kari
1 sudu besar  sos tiram
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap pekat
Sedikit kicap manis, garam & perasa.


Cara-cara:

1. Tumis Bawang putih, bawang besar, cili api, udang kering dan daun kari hingga  garing.

2. Kemudian masukkan rempah kari ikan yang dibancuh dengan sedikit air. 
Masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan sedikit air. Kacau2 hingga sebati. 
Dan terus masukkan sos Tiram, kicap pekat, sos cili dan kicap manis.

4. Akhir sekali masukkan ketam yang digoreng tadi. 
Perasakan dengan garam serta perasa jika perlu.

Selamat mencuba ❤️.




:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment