Monday, November 23, 2020

Resepi Roti Kastard / Custard Bun


Custard Bun untuk breakfast..

Doh tu dah uli siap-siap 3 hari lepas.
Tak sempat nak buat roti lagi masa tu, simpan je lah dalam freezer.
Pastu pagi ni defrost kejap.
Masuk dalam bread maker uli lagi guna mode knead.
Elok dan lembut kejadiannya.


Nikmat makan roti dengan kopi panas2. 
Pastu goreng kuew tiaw sikit dan rebus telur juga. 
Sebab tahu anak3 tak akan kenyang makan roti je.



Ni resepinya.

Bahan2 untuk roti:
250gram tepung high protein
1 sudu makan margerin
3 sudu makan gula
1/2 peket yis
1 cawan susu full cream
1 biji telur
Sedikit garam

Cara-cara:
Saya masukkan semua bahan2 diatas ke dalam Bread Maker.
Formulanya cecair mesti paling bawah, yis mesti paling atas dan tak boleh bercampur dengan garam.
Bila dah jadi dough dan proofing, sedia untuk dibakar.
Then bakar pada suhu 180'c selama 20 minit


Bahan2 untuk kastard:
2 sudu besar tepung kastard
1 kotak susu full cream (200ml)
2 sudu besar gula
2 sudu besar gula (nak manis boleh lebihkan)
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:
Masukkan semua bahan2 diatas kedalam periuk.
Kacau2 hingga sebati dulu.
Baru hidupkan api dan api mestilah sederhanas besar.
Sentiasa kacau2 hingga pekat dan elakkan berketul.
Apabila dah start letup2 dalam periuk. Bolehlah tutup api dan teruskan kacau untuk elakkan berketul.
Tunggu sejuk sekejap, bolehlah masukkan dalam piping bag.



Untuk lebih mudah faham, boleh tengok video di atas ya.

Selamat mencuba..




::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment