Ber-Teppanyaki kat rumah.
Puas hati prepare bahan2 dan bakar atas pan sendiri.
Bahan2 yang saya guna:
Roll Yakiniku
Aust Beef Steak
Tenderloin slice
Salmon
Chicken breast (ada Inti potato kat dalam)
Sos Teriyaki pekat
Sos Teriyaki cair
Bawang putih
Thymes segar
Butter
Bahan2 semua beli kat Ben's Independent Grocer
Saya bakar semua sekali atas electric griddle ni senang..
Barulah jadi Teppanyaki..
Selalunya kalau makan Teppanyaki kat luar, kita duduk atas kerusi bar yang meja panjang tu depan2 dengan orang yang Bakar Teppanyaki ni, siap keluar api2 lagi. Ni buat sendiri kat rumah bolehlah feeling2 Chef Teppanyaki.
Dan bila makan Yakiniku tu reminds me makan kat Yakiniku Panga Shin Okachimachi, Tokyo.
Beef steak yang mana dah separuh masak, potong kiub lebih kecil lagi..
Dan wajib lah dihidangkan bersama dengan Tauge goreng Teppanyaki dan nasi beras wangi
(nak beli beras Jepun yang kontot2 tu, suami tak nak pula, katanya tak puas makan nasi nanti ).
So yummy..
Panas2 juicy2 cair dalam mulut..
Selamat mencuba..
Stay safe & stay at home..
Ya Allah... sedapnya! Terliur pulak tengok heeheheeee.
ReplyDeleteAmie,
ReplyDeleteSekali sekala boleh lah makan Teppanyaki lepaskan rindu masa makan2 kat Osaka dan Tokyo dulu..