Monday, November 2, 2020

Teppanyaki at home


Ber-Teppanyaki kat rumah.
Puas hati prepare bahan2 dan bakar atas pan sendiri.


Bahan2 yang saya guna:

Roll Yakiniku
Aust Beef Steak
Tenderloin slice
Salmon
Chicken breast (ada Inti potato kat dalam)
Sos Teriyaki pekat
Sos Teriyaki cair
Bawang putih
Thymes segar
Butter

Bahan2 semua beli kat Ben's Independent Grocer


Saya bakar semua sekali atas electric griddle ni senang..
Barulah jadi Teppanyaki..


Selalunya kalau makan Teppanyaki kat luar, kita duduk atas kerusi bar yang meja panjang tu depan2 dengan orang yang Bakar Teppanyaki ni, siap keluar api2 lagi. Ni buat sendiri kat rumah bolehlah feeling2 Chef Teppanyaki.


Dan bila makan Yakiniku tu reminds me makan kat Yakiniku Panga Shin Okachimachi, Tokyo.


Beef steak yang mana dah separuh masak, potong kiub lebih kecil lagi..


Dan wajib lah dihidangkan bersama dengan Tauge goreng Teppanyaki dan nasi beras wangi
 (nak beli beras Jepun yang kontot2 tu, suami tak nak pula, katanya tak puas makan nasi nanti ).


So yummy..
Panas2 juicy2 cair dalam mulut..


Selamat mencuba..

Stay safe & stay at home..










::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

2 comments:

  1. Ya Allah... sedapnya! Terliur pulak tengok heeheheeee.

    ReplyDelete
  2. Amie,

    Sekali sekala boleh lah makan Teppanyaki lepaskan rindu masa makan2 kat Osaka dan Tokyo dulu..

    ReplyDelete