Tuesday, October 27, 2020

Resepi Gulai Daging versi Kelantan



Nasi berlauk gulai daging kelate yuhuuu.. 
Lain tau resepi versi Kelantan ni sebab bahan2 tumis tidak menggunakan minyak langsung..
Atau kita panggil ni versi gulai darat..


Sesiapa yang nak try masak gulai daging versi kelate ni, boleh cuba resepi dibawah.

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging dipotong kiub
200ml santan pekat
1 cawan air
2 sudu besar rempah gulai darat
* 4 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
*1/2 sudu kecil biji ketumbar
*1/2 inci kunyit
*1 inci lengkuas
*1/2 inci halia
*2 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
2 sudu besar gula melaka
2 sudu besar kerisik
Garam & perasa secukupnya.


Cara-cara membuatnya:

1. Kisar Bawang merah, Bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, biji ketumbar dan cili boh hingga halus.
2. Satu kan bahan kisar bersama air dan rempah gulai darat dalam periuk dan tumis tanpa minyak hingga wangi.
3.     Kemudian masukkan daging dan gaul rata sehingga sebati.
4. Masukkan pula santan pekat. 
5. Akhir sekali masukkan  gula melaka, asam keping, garam, perasa dan kerisik. Kacau2 semua sehingga sebati dan tutup api. Boleh juga masukkan cili besar hijau atau cili solok kalau suka. 
6. Alihkan periuk ke dalam pressure cooker (setting meat 8 minit) untuk daging lebih lembut dan masak hingga pecah minyak. 

Siap! Selamat mencuba.


Cupcakes ni pula tajaan dari ibu student Endang Kitchen (01129726638). 
Terima kasih .


Bolehlah dijadikan dessert lepas makan nasi berlauk gulai daging ni.




:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment