Monday, June 17, 2019

Resepi Ayam Bakar Madu & Daging Bakar Nasi Kerabu guna Air Fryer

Hari sabtu 2 hari lepas, rumah kami buat jamuan raya sikit..
Demi untuk anak2 murid SPM tahun lepas dan SPM & PT3 tahun ni yang bersungguh kumpul2 geng datang nak beraya sama2...

Sehari sebelum diaorg datang tu, Ayah Damia adalah saja2 tanya kat IG Story yg diaorang nak makan menu apa, undian Nasi Kerabu yang banyak. Siap request nak ayam bakar dan daging bakar lagi. Amboii..bukan main lagi ya..

Dan saya yang hobinya masak2 ni pun teruslah menunaikan hajat mereka nak makan nasi kerabu.
Btw buat nasi kerabu ni tak lah susah sangat, cuma renyah sikit sebab kena prepare banyak perkara je. Tapi ok je sebab dengan gadget2 dapur yang ada, semuanya jimat masa dan jadi mudah lah sikit.


Here we go!
Nasi Kerabu dan condiments nya..
Keropok & sambal lada berada dari luar bekas ya...hihi


Ayam dan daging ni saya perap semalaman ya..


Pagi esoknya baru masukkan dalam Air Fryer bakar..


Cantik kejadiannya..
Garing diluar & juicy didalam..
Masa ni boleh nampak berapa banyak minyak yang keluar dari ayam terkumpul tau..


Ni resepinya.

Resepi Ayam Bakar Madu:

Bahan2:
Bawang putih ditumbuk
Halia ditumbuk
Serbuk ketumbar
Serbuk lada hitam
Kicap manis
Kicap pekat
Madu
Garam
Sedikit minyak zaitun 

Gaul semua bahan2 diatas dengan ayam, kemudian biarkan kat luar dulu dalam 1 jam, baru masukkan dalam peti bahagian chiller dan bukan freezer ya.
Bakar ayam dalam Air Fryer dengan suhu 160'c selama 15 minit, kemudian balikkan ayam dan bakar lagi dengan suhu 180' selama 10 minit. Siap!



Resepi untuk daging pula..

Resepi Daging Bakar

Bahan2:
 1 kg daging potong buku2 besar kemudian direbus suku masak
 Bawang putih di blend
 Haliadi blend
 Serai di blend
 Ketumbar di blend
 Kunyit di blend
 Sos tiram
 Garam
 Gula
Minyak Zaitun

Gaul semua bahan2 diatas dengan daging yang direbus sekejap tadi, kemudian biarkan kat luar dulu dalam 1 jam, baru masukkan dalam peti bahagian chiller dan bukan freezer ya.
Bakar daging dalam Air Fryer dengan suhu 160'c selama 20 minit, kemudian balikkan daging dan bakar lagi dengan suhu 180' selama 10 minit. Siap!


Tekstur dalam daging yang dipotong..
Lembut isi dalamnya..


Yang suka makan lemak2 daging tu lagi syokkkk..
Yang penting guna Air Fryer membakar ni senang sebab tak yah kalut2 dengan asap, tak yah kalut2 jaga api dan penting dapur tetap bersih kan.
Sambil borak2 dengan tetamu pun boleh bakar..


Tumis budu wajib ada kalau makan dengan nasi kerabu kuning..
Tak ramai yang pandai makan tumis ni..
Diaorg buat kuah pula...walhal ni masin ni..


Telur masin kalau ada lagi umphhhh kan..


Kerabu ni mestilah kena banyak ikan..
Baru paduuuuu nasi kerabu tu..
Tak lah rasa nyor goreng semata2...


Cikgu tau ramai budak2 tak suka makan ulam kan..
So cikgu buat sikit je ulam2 nak makan dengan nasi kerabu ni..
Sangkaan cikgu benar, tak luak pun haih ulam2 ni..


Yang suka pedas2, boleh lah letak sambal lada ni..


Pucat pula kuningnya..
Kali kedua buat baru terang benderang warna kuning nasi ni..
Hihi..
Segerombolan datang serang..
Haruslah tunggu nasi masak lagi...


Siapa suka makan nasi kerabu???


Nak juga tunjuk bekas dan penutup sekali..


Ok, nanti update cerita raya lagi ya..




:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

2 comments:

  1. wah..sedapnya nasi kerabu....tapi kalau saya kan puan...memang suka masak warna pucat2 je... tak suka lah yang kadang2 tu macam tumpah water colour je...

    ReplyDelete
  2. AzianKhalil-haha..tak adalah sampai tumpah water colour...selalunya kalau guna bahan2 natural macam bunga talang dan kunyit, memang nampak pucat je colour nasinya...

    ReplyDelete