Friday, May 24, 2019

Resepi Siakap Steam Hongkong




RESEPI SIAKAP STEAM HONGKONG 

BAHAN2 UNTUK KUKUS IKAN :

1  ekor Ikan Siakap 
3 sudu besar Jus Limau nipis
1 sudu besar lada sulah
Halia di hiris nipis memanjang
Bawang putih cincang halus
Daun sup (utk hiasan) 
Daun ketumbar (utk hiasan) 
Cili besar (utk hiasan) 

BAHAN2 UNTUK SOS:

Kicap Manis
Sos Tiram
Kicap cair
Sos ikan
Garam
Lada sulah
Gula

BAHAN2 UNTUK MINYAK SIRAM:

1 Sudu besar Minyak bijan
2 Sudu besar Minyak untuk mengoreng


CARA2 MEMBUATNYA:

1. Cuci dan bersihkan ikan. 
2. Kemudian lumurkan ikan dengan lada sulah, garam dan jus limau nipis. Biarkan dalam 10 minit. 
3. Taburkan sebahagian halia dan bawang putih ke seluruh bahagian ikan, termasuk dalam perut ikan. 
4. Kemudian tutup, kukus sehingga masak. 
5. Angkat dan buang air kukusan ikan yang ada di mangkuk.
6. Letakkan ikan dalam pinggan. Taburkan diatasnya baki halia, bawang putih, daun sup, daun ketumbar dan cili besar. 
7. Masak semua bahan2 sos sehingga mendidih dan tuang segera ke atas ikan. 
8. Panaskan minyak bijan dan minyak goreng hingga panas mendidih. Kemudian tuang ke atas ikan dengan segera.
9. Siap! Selamat mencuba. 



Happy Watching..


:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment