Tuesday, March 5, 2019

Resepi Daging salai masak lemak cili api dengan pucuk ubi




Masak lemak cili api ni ada macam2 versi...
Versi utara lah, versi pantai timur lah dan yang pasti versi Nogori adalah yang paling hot sekali...
Saya memang suka masak yang versi Nogori sebab bahan2nya simple sekali..
Bawang pun tak payah letak tau..


Bahan-bahannya:

Cili padi
Kunyit hidup
Serai
Santan cair
Santan pekat
Asam keping
Daging Salai 
(Daging salai ni saya buat sendiri, rebus dalam pressure cooker dalam 3 minit, angkat toskan, sapu garam dan kunyit kemudian panggang dalam Oven je)
Pucuk ubi muda
Garam
Perasa
Daun kunyit (jika suka)

Cara-cara membuatnya:

Boleh rujuk kat video ya.

Terima kasih semua.
Selamat mencuba!

:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment