Sunday, January 20, 2019

Mudahnya masak Ketam Butter Telur Masin dengan Salted Egg Powder

Dunia makin maju..
Kuning telur masin pun boleh dijadikan serbuk..


Ni lah hasilnya..
Anak2 makan sampai jilat 5 jari..
Selagi tak berkilat pinggan tu diaorg cuit2 jari masuk mulut, selagi tu lah tak berhenti makan..

Btw ni first time masak guna golden salted egg powder ni..
Rasa not bad. Memang sedap!
Tapi tak selemak kita guna kuning telur masin betullah..


Woww...musim ketam bertelur agaknya ni..
Semua ketam ada telur..


Ni lah produknya..
Saya beli kat Yummy Bakery di Bandar Baru Bangi..
Brand lain pun ada juga saya tengok..
Harga RM10.90 untuk 200g.

Yang penting dengan menggunakan serbuk ni, dia menyenangkan dan menjimatkan masa untuk rebus telur, kopek telur dan hancurkan telur kuning tu. 
Sekali sekala nak jimat masa memasak boleh je guna kan.


Resepi cam biasa.
Panaskan butter, goreng bawang putih, cili dan daun kari sampai naik bau.
Kemudian masukkan serbuk telur masin ni kacau2 kejap, lepas tu baru masukkan susu cair, garam dan perasa.
Agak2 kuah dah hampir pekat, masukkan ketam yang telah digoreng dan bolehlah gaul sehingga rata.
Siap! Budak2 suka sangat makan menu ni haihh..

Selamat membeli dan mencuba!



::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments:

Post a Comment