Monday, September 3, 2018

Resepi Daging Bulgogi


Anak2 dah suka makan, maka ibunya kenalah belajar buat kan.. 

Resepi Daging Bulgogi
(Korean style marinated grilled beef) 

Bahan-bahannya (untuk perapan):

 Daging lembut (potong panjang2 nipis2)
Bawang putih (ditumbuk halus) 
Gula perang
Kicap manis
Sos BBQ
Minyak bijan
Serbuk lada hitam
Bawang holland (dihiris sederhana nipis) 
Lobak (dihiris sederhana nipis) 
Garam
Perasa

Untuk hiasan: 

Daun bawang (dihiris) 
Biji bijan (disangai)

Cara-caranya:

1) Campurkan semua bahan2 dalam mangkuk dan gaul sampai semua bersalut dengan daging. 
3) Perap selama 1 jam. Lagi lama lagi bagus. 
4) Guna nonstick fry pan/magic pan. Letak sekeping2 dan masak. Masukkan sekali bawang dan lobak yang dihiris masa masak. Pastikan /fry pan/ magic pan bertutup. 
5) Buka penutup dan balik-balikkan daging. Jangan masak sehingga terlalu kering ya. Saya suka ada kuah2 minyak2 sikit. 
6) Siap! Angkat dan hidangkan. Tabur daun bawang dan bijan. 


Sedap dimakan dengan nasi beras wangi panas2. Kalau rajin wrap nasi tu macam Sushi King dan letak daging bulgogi ni atasnya. Walla! 

No comments:

Post a Comment