Thursday, June 28, 2018

Bagi chance team CocoDamia posing sikit..


Sementara tunggu kehadiran lawatan sambil belajar dan sesi ceramah pelajar-pelajar petang ni, bagi chance kami posing dulu..

Yang dah pernah datang #edutour ke #gojbchocolate, siapa ingat nama kami?

#lawatansambilbelajar #cocodamia



Eh why so serius?
Hihi.. 

Jemput2 lah singgah GO JB Chocolate yang terletak di Skudai ni kalau nak jumpa kami.. 

Wednesday, June 27, 2018

Suka asam yang masam manis atau asam yang pedas manis?


Suka asam yang pedas atau yang masam?
Beli kat Tak Bai Raya ke 4 haritu.. 1 set ada 5 bekas.. Harga RM6 untuk 5 bekas tu.. 

Boleh lah suntuk2 tetamu datang kita angkat menu ni since buah mangga pun banyak bawa balik dari Kelantan.. 


Makan sikit2 sebab sayang takut habis cepat.. Haha.. 


Since kuih raya dan kerepek raya pun dah habis sekarang, buah mangga pun dah habis juga.. Kita angkat menu ni pula untuk tetamu yang datang beraya.. Sure ramai yang suka dan tak jemu makan buah kan.. 

Anak2 dan ayahnya suka yang pedas. Saya pula suka yang masam2. Kamu semua suka yang mana?

P/s: Kembali sibuk dengan Edutour hari2. So kalau tak berupdate blog tu taulah kan kenapa.. Hihi.. Terima kasih buat yang selalu baca dan menyokong blog saya ni.. Muahh

Monday, June 25, 2018

Resepi Fettucini goreng Butter Lada Hitam


Fettucini goreng Butter Lada Hitam untuk jamuan raya pelajar2 islam tahun 5 sekolah Aleesya. Harap kawan2 Aleesya suka ya. Gigih aunty masak subuh2 tauπŸ˜€

************************
 Resepi Fettucini goreng Butter Lada Hitam

Bahan-bahan:

1 paket fettucini direbus dan ditoskan
2 ketul isi dada ayam dihiris halus dan diperap bersama lada hitam
5 batang hotdog dipotong nipis
1 biji bawang holland besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dipotong dadu
1 batang lobak dipotong dadu
1 biji capsicum dipotong dadu
10 biji tomato ceri dibelah 2
3 sudu butter
Sedikit minyak
Susu segar secukupnya (kalau suka kering, kurangkan.. Kalau suka basah2 sikit, lebihkan)
Sedikit air rebusan fettucini
1 kiub pati ayam
Daun kari
Serbuk lada putih, serbuk lada hitam dan garam secukupnya
Italian seasoning - saya guna basil

Cara-caranya:

1. Masukkan sedikit minyak dan butter ke dalam kuali. Butter cair je terus masukkan bawang putih dan bawang holland untuk tumis. 
2. Masukkan pula isi dada ayam tadi. Bila dah masak masukkan pula hotdog dan daun kari. Goreng sampai naik bau. 
3. Masukkan susu segar dan air rebusan pasta ikut sukatan masing2. Saya guna separuh kotak kecil susu segar dan 5 sudu air rebusan pasta. Kalau nak guna cooking cream pun lagi sedap. 
4. Dah mendidih, masukkan kiub pati ayam, lobak dan capsicum. 
5. Kemudian masukkan pula fettucini dan perasakan dengan lada hitam, lada putih serta garam. Gauk hingga rata dan tutup api. 
6. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan tabur daun basil. Siap dihidangkan. Sesuai dimakan ketika masih suam.

Selamat mencuba.. 

Sunday, June 24, 2018

Anggur Hitam Kuba Guling


Masa bulan puasa baru2 ni, viral betul kuih Kuba Guling ni yang tersohor di Rantau Panjang, Kelantan.. 

Ingat kuih je ada nama Kuba Guling. Buah pun adaaaaaa... 

Finally, jumpa juga buah Anggur Hitam Kuba Guling kat Wakaf Che Yeh ni. 1kg RM20. Belilah 1kg buat rasa. Rasanya macam anggur biasa cuma isi dia lebih gebu dan manis leting. 

P/s: Kuba guling maksudnya kerbau guling. Korang dah rasa ke kuih Kuba Guling tu? Me nak rasa tapi macam takut pula bila tengok video yang dibuat dari arang tempurung.. 


Dah macam terung kecil rupa dia.. 

Wednesday, June 20, 2018

Raya ke 4 di Tak Bai, Thailand


2nd time in Tak Bai, Thailand.. 
Dulu masuk secara halal dengan kereta ikut Golok, JJCM sampai ke Tak Bai.. Kalini masuk cara tak berapa nak halal, naik perahu hoyong hayang, tapi sampai juga ke destinasi. Macam naik perahu gi pasar Munduk tu.. 

Btw ada 4 cara nak ke Tak Bai ni:

1. Masuk secara sah dan kena cop passport dekat check point imigresen dan naik feri
2. Masuk secara sah dengan kereta (kereta atas feri) melalui feri di jeti
3. Masuk secara tak berapa nak sah naik perahu ada enjin
4. Ini rare. Kalau berani boleh berenang ke sempadan Tak Bai 😁. 

Banyak buah fresh2 dan sayur fresh2 kat sini. Sempat lah membeli beras wangi siam, beras nasi dagang, ikan bilis ala mata biru (murah weiii 1kg RM25 je), buah laici 1kg RM8 (manis leting), pes tom yam original Thai, nise kerek, durian (ni sedikit frust sebab banyak durian yang peram) dan macam2 lagi lah. Jangan lupa makan mee celup dan air gas fanta kat sini.

Oh ya, naik perahu RM3 sekepala..


Takut juga mula2 naik perahu goyang2 ni.. 
Dah duduk stabil, baru hilang takut.. 
Siap bagi safety jacket lagi.. 


1 perahu kena naik 3 orang je.. 


Ok dah nak mulakan perjalanan


Kereta atas feri.. 


Kejap je dah sampai Tak Bai.. Dalam 5 minit gitu.. Sampai kat pengkalan perahu ni nampak suasana sibuk


First2 sekali yang eyes catching.. Petai isi boolat2 dan besar2..


Dengan petai pun nak bergambar kata SIL saya.. Haha seni lah kak.. Ni namanya seni photography.. 


Tak tau kuih apa namanya ni.. 


Posing 1 kali... 


Beli bahan penting kat dapur..asam keping.. 1 cupak tu RM5. 


Ya Allah.. Segar2 dan cantik2nya bunga kantan ni.. Nak beli takut rosak sebab jarang guna bunga kantan ni buat masak.. 


Laici pun boolattt2 dan segar2..


Wajib makan mee celop kat sini.. Ori from Thai.. 


Air gas fanta.. Tapi gasnya kurang.. 


Kedai yang kami makan.. Tapi saya tak makan pun sebab masih kenyang.. 


Geram tengok sepanjang jalan Tak Bai ni jual banyak buah2 fresh.. 


Boleh testing sebelum beli.. Rambutan tu RM4 sekilo.. 


Frust sebab durian masih kena peram.. Yang besar2 tu 2 hari peram baru boleh makan.. 


1 biji durian besar ni berat cecah 5 kg. 1kg RM50. Tapi tu lah, kena 2 hari peram baru boleh makan.. Kempunan nak makan.. 


So kita beli durian yang kecik sikit tu. 1 kg RM12. Ayah Damia beli 10kg. Tu pun jenuh kena kopek sikit 1-1 nak tengok mana yang dah masak. Kat sini kalau nak tahu cam mana durian tu masak atau tak, kena pukul2 dan rotan2 manja buah durian tu (see makcik tu pegang pemukul tu), kalau bunyi kelotong (tak sure betul ke tak perkataan ni) maksudnya belum masak lagi. Kalau bunyi padat, dah masak. 


Us! 
Anak2 semua kat rumah tokma dengan sepupu sepapat masing2. Senang nak berbelanja dan shopping.. Hihi..


Kenangan bersama BIL, SIL dan biras2.. 
Masing2 sakan shopping.. 


Jom balik Malaysia.. Macam jauh je bunyi ya.. 


Bye Tak Bai.. Atau lebih dikenali Taba oleh penduduk tempatan. Sure kami akan datang lagi sebab nak shopping barang2 dapur dan hasil tanaman fresh kat sini murah2 weiii.. 

Till we meet again Tak Bai

Friday, June 15, 2018

Salam 1 syawal 2018 dan masa untuk bermanja



Time raya ni memang kena manja lebih sikit... 
Meraikan kemenangan puasa sebulan lah katakan..

 Tetiba je jadi parkinson tak pandai betulkan songkok sendiri, tak pandai kancing baju sendiri, peluh pun suruh isteri lap kat dahi..tapi itulah manisnya Syawal yang dirai. 



Selamat Hari Raya Aidilfitri.. 
MAAF ZAHIR DAN BATIN 
Daripada kami sekeluarga.. 


Candid sebelum family photoshoot


Dah besar2 dah anak2 dara ibu.. 


Sesi salam bersalaman dan pemberian duit raya


Tak ready lagi.. 


Anak sulung.. 
How time flies... 


Aleesya dan pak sedaranya.. 


My heroes


Selamat Hari Ibu..
Eh kan setiap hari Hari Ibu 😘..
 1 Syawal bersama mak dan Che (MIL)..
Alhamdulillah.. 
Selamat hari raya sekali lagi.. 

#syawal2018

Tuesday, June 12, 2018

Majlis Berbuka Puasa Pusat Bahasa Pelangi 2018


Date: 10 June 2018
25 Ramadan 2018
Venue: Mak Jah Cafe, UTM
Event: Majlis berbuka puasa, Tadarus Al-Quran, Solat Maghrib, Isyak & Terawikh berjemaah serta pemberian duit raya kepada pelajar-pelajar Pusat Bahasa Pelangi dan anak-anak yatim


Seawal jam 6 petang, pelajar2 telah sampai


Sesi pendaftaran dan ambil no untuk cabutan bertuah


Ketibaan anak2 yatim


Bacaan Tadarus Al-Quran


Tadarus Al-Quran oleh wakil pelajar SPM 2018


Daim dijaga oleh kakak2nya. Btw no worries, ramai yang willing nak jaga.. Hihi


Cikgu Dalilati selaku pengerusi majlis


Mendengar amanat dari Pengetua Pusat Bahasa Pelangi


Pelajar2 sedia untuk mengambil makanan. Buffet di dalam untuk pelajar2 sekolah rendah


Buffet diluar untuk pelajar2 sekolah menengah. No worries, menu sama semua.. 


Nasi tomato


Paling hot.. Ayam masak merah.. Sekejap je licin


Ada dalca, pencuk nenas, dan juga kurma daging


Bubur jagung, kuih muih, kurma dan buah


Alhamdulillah.. 


Laungan Azan tanda waktu berbuka


Solat maghrib berjemaah


Lepas tu sambung sesi cabutan bertuah. Ada 11 cabutan semuanya.. 11 ni antara bertuah dari 100 lebih pelajar yang hadir.. 


Suka lebar ya no naik


Alhamdulillah.. 


Gaya pelajar2 


Aksi pelajar2 sekolah rendah


Ni aksi2 pelajar2 sekolah menengah


Malu2 tapi mahu bergambar gitu ya.. 


The crowd


Kembar 


Isyak dan terawikh berjemaah


Lepas tu kita sambung sesi pemberian duit raya bermula dengan anak2 yatim, sekolah rendah dan sekolah menengah


Woww.. Dapat duit besar untuk kategori pakaian pelajar lelaki kemas dan cantik


Ni pelajar kategori pakaian perempuan kemas dan cantik. Sorang je dapat tu. Lagi 2 tu saguhati.. 


Yeayy dapat duit raya.. 


Alhamdulillah.. Selesai sudah acara tahunan Pusat Bahasa Pelangi ni. Insyallah tahun depan kita raikan lagi.. Maka bolehlah fokus balik beraya di kampung pula. Syukur Ya Allah atas kurniaan rezeki yanb tak pernah putus kepada kami dan perniagaan2 kami. Moga diberkati dan dapat terus memberi lagi. Syukur.. 

Doakan kejayaan kami suami isteri ya... 


Kami warga Pusat Bahasa Pelangi ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN. 


Team Pusat Bahasa Pelangi ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh umat islam, khususnya kepada pelajar-pelajar Pusat Bahasa Pelangi, ibu bapa dan semua yang pernah berurusan dengan kami.

Yang tinggal hanya #teamcikgubujang je masa ni. #teamcikgukahwin dah balik awal dengan family. #teamcikgujauh dah selamat fly dan sampai ke destinasi.

Walaupun mood raya dan On, tapi kelas masih ada lagi. Siap sehari 6 jam kelas lagi sebab berganti untuk cuti raya nanti. Itulah pengorbanan insan bergelar guru2 swasta dan IPTS (Pusat Bahasa Pelangi berdaftar bawah IPTS)

Ok lah happy watching sambil2 mengira detik balik kampung semua. Muaahh 😘.


Tetiba ada pula yang datang menyelit ya.. 


Bye semua... 


Daim dengan kak Qira. Orang kuat ayahnya di Pusat Bahasa Pelangi.. 


Good boy! Sepanjang dari awal program sampai habis program Daim dengan kakak2nya. Time makan je dengan ibu. 


Ok lah bye.. Petang ni kami akan bertolak balik ke Kelantan. Semoga perjalanan kami dipermudahkan dan selamat sampai ke desrinasi..