Semalam masa lunch..
Sempat masak Nasi Jagung dan Ayam Percik Berserai
Ditambah pula acar timun dan nenas sebagai hidangan sampingan..
Bahan2nya sangatlah senang..
1. Blend kan halia, serai, bawang putih, bawang merah, kunyit dan cili kering..
2. Masukkan bahan2 tadi ke dalam kuali bersama dengan santan..
3. Masukkan ayam yang telah digaul dengan garam..
4. Masukkan 1 sudu kecil halba
5. Masak ayam sampai separuh masak..
6. Kemudian panggang ayam tersebut...
7. Sambil2 tu jangan lupa selang selikan celup ayam tadi dalam kuah dan bakar lagi..
8. Bakar sampai masak dan menusuk aroma!!
Siapppp!!!
Ayam percik sedang dibakar
Kuah ayam percik
Siap!!
Kuah yang lebih tadi boleh dicicah dengan ayam percik ni..
Dihidang pula bersama dengan Nasi Jagung ni..
Memang sgt Marvelous lah kan...hehe
Selamat Mencuba!!!
adushh sedapnya meruntun jiwa..:) pandai masakk ekkkk....
ReplyDeletewaa..nak try la nnt..senang nie..
ReplyDeletekagumnya dgn ayu..semua resepi tahu...
ReplyDeletebaca entry ni smbil makan nasi tomato..hehe..
ReplyDeletetgk gambo pon dah tau sedap..hehe
wohooooo maveles..bole jadi cheff ratu plak ni..serba bole..hehe..cer carik msti ade pertandingan cheff ratu ..hehe..
ReplyDeletenasi jagung tu ayu guna minyak jagung ke? pastu letak jagung butir tu ek? kayu manis bunga lawang pn ade tu..msti terangkat ni..haih..
Yummy....memang favourite ni ayam percik
ReplyDeletesangat menyelerakan
ReplyDeletekita bese makan ngan nasi putih je
antara salah 1 sbb folo blog ni selain kisah famili, vacation dll, zura suka resepi2 yg kak ayu share, ternyatalah kak ayu ni pandai msk ... mmg boleh nak try ni
ReplyDeletep/s: tukar ayam ngan ikan pun ok jugak ke atau ni percik khas utk ayam?? nak request resipi nasi jagung juga!! leh?? (byk songeh ek zura ni)