Sumpah...seumur hidup tak pernah try2 nak buat..
Tapi ahad 2 minggu lepas..
Ntah apa yg merasuk badan dan jiwa..
Tiba2 rajin pulak nak mencuba buat laksam ni..
Nasib baik menjadi..
Ingat ke susah...rupanya senang jer nak buat..
1 cawan tepung beras
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung gandum
Cara-cara:
Gaulkan sebati semua adunan di atas.
Kemudian panaskan tudung periuk dalam kukusan..
Sapukan sedikit minyak masak pada tudung periuk tersebut..
Kemudian letakkan sesenduk bancuhan tepung tadi..
Kukus sehingga masak..
Setelah masak, biarkan sekejap..
Kemudian baru gulung..
Pabila nak makan, barulah gunting mengikut saiz yang dikehendaki..
p/s: Resepi kuahnya? Kemudian lah yer...
1st time makan laksam, x sedap..so smpai skrg fobia x mau mkn dh
ReplyDeletesodap tul nengok nyo..
ReplyDeletepandainya ayu ;) tabik spring lah ;) me tak reti nak buat :p
ReplyDeletebestnyer :)
ReplyDeleteteror ah k.ayu ni..laksam fiza tk suka..tkleh nak telan kuah dia lemak2 kan..kalo laksa 5 pinggan pon boleh habis sekaligus..hehehe
ReplyDeletekite langsung tak penah makan! huhuh
ReplyDeleteletak minyak kt tudung periuk? cm mn tu..hehe...musykil di sini..ke ai yg mengong...haha..
ReplyDeletela simple je rupenye yek..ingtkan susah banget..hikss..tp nk buat kuah nya la plak mencabar..hahhahaa
ReplyDeletepanadai ayu wt..laksam ni kalo slh gulung ada yg tebal..ada yg lembik pyh nk gulung...kita tk pernh buat gk..tau mkn je..ehhehe
ReplyDelete