Malam tadi punya dinner...
Nampak simple tapi rasa sangatlah Sedap.
Kalau agak2 dah tak tau nak masak lauk apa..
Why not cuba resepi yg pasti tak akan mengecewakan ni..
4 ekor ikan cencaru - Dibersihkan dan dibelah belakangnya
Bahan2 untuk disumbat:
Tumbuk bersama 2 biji lada besar, 2 biji cili api, sedikit belacan, 1 labu bawang besar, 1 labu bawang merah, garam + gula + aji..
Kemudian perahkan 5 biji asam limau dalam bahan2 tumbuk tadi..
Kacau hingga rata, kemudian sumbat dalam ikan tersebut..
Lebihan inti tadi bolehlah dicurahkan ke ikan tadi.
Perap selama 15-30 minit. Agar rasa masam asam limau tadi menyerap masuk dalam ikan.
Kemudian goreng hingga kekuningan.
* Kalau malas tumbuk, blend jer guna blend kering tu..
* Nak gantikan asam limau ngan asam jawa pun boleh..
p/s: Kalau makan ikan ni ngan nasi putih jer pun, confirm bertambah nasi...dah tak pandang lauk lain tau..hee
nak tengok gambo lepas goreng....
ReplyDeletetengok gmbr pun dah sedap dah ayu...kalau dah masak dah tentu lagi sedap...makan dgn nasi panas...
ReplyDeletesedap....ceh,tak akan mengecewakan tu..hihiii
ReplyDeletesodaaaapppp
ReplyDeletemmg feveret zana nie..tp tak pernah try buat lagi...boleh ler cuba resepi ibu ratu nie..he he he...
haish...kebetulan plak..
pepagi hari kita buat entry pasal makan yerk....
memang best pon menu nie..
ReplyDeletecute mum dah wat entri pasal menu semalam.. publish esok.. huhu..
tersamalah pulak..
wah sedapnya kita selalu panggil cencaru sumbat tapi wat denagn kelapa...nyum2...
ReplyDeletemmg favourite ummi n hubby nih..hr tu balik kmpung ajar mak buat camni..mak pun sgt suke..resepi ni ummi blaja dr MIL
ReplyDeletetq ibu damia...
ReplyDeletefeberet ayah saya tu..
wanna try it!!!!
uii,..ni memang lauk feveret saya ni Ayu! hehe
ReplyDeleteme tak mkn belacan :)
ReplyDeletetp nampak sedap jer ni :)
me dh click ur HB utk ari ni :)
sy suka wat cencaru sumbat...smbl hentam kromo..haha..
ReplyDeleteklik yr HB..