Semalam ingat nak buat agar2 gula melaka buat minum petang...
Sekali tertengok ader kulit roti lah pulak dalam peti..hasil dari kulit roti yg dibuang masa buat sandwich..
Last2 decided buat Puding Roti versi sendiri je lah yer..
Memang versi sendiri pun ni...sebab pakai guna apa jer bahan2 yg ader kat rumah..
Jom kita tengok cara2nya yer...
Mula2 campurkan satu tin susu sejat dalam kulit roti..
Rendam selama 15 minit..
Kemudian masukkan 4 biji telur , gula, gula melaka, dan air sama banyak ngan satu tin susu tadi..
Kacau hingga rata
Dalam loyang, masukkan 4 sudu gula...
Kacau2 ngan api perlahan sampai warna perang
Pastu biarkan sejukkan sekejap..
Blend kan 3/4 dari adunan kulit roti yg direndam tadi...
Blend sampai halus yer..
Yg 1/4 lagi tu masukkan 2 titik pewarna hijau...
Kacau2...jangan sampai kulit roti yg panjang2 tu hancur lak yer..
Pabila kukusan dah panas, masukkan loyang yg berisi gula hangit itu...
Yg pasti gula hangit itu mesti dah beku yer..
Kemudian masukkan adunan yg telah di bled tadi...
Pastu secara perlahan2 masukkan adunan yg bewarna hijau tadi..
Jangan curah sekali gus yer...
Amik sikit2 ngan senduk..
Takut nanti adunan tu bercampur jadi semua warna hijau lak..
Dah kukus selama 45 minit...
Inilah rupa bahagian atas sekali...
Puding akan naik dengan jayanya...hehe
Lepas tu telangkupkan atas sebuah pinggan leper...
Baru lah kita boleh tgk karamel yg cantik tu kan..
Lihat teksturnya...sangat lembut dan gebu gitu..
Kemudian, potonglah slice2...kalau masuk dalam peti sejuk dulu, baru best...
Tapi semalam memang tak sempat masuk peti ah...dah ngap dulu panas2......hehe
Kemudian letakkan topping coklat utk melengkapkan lagi kesedapan puding roti ni..
Puding ni tak manis sangat...so just nice lah makan ngan topping coklat tu..
Pastu yg lain2 pandai2 lah hias sendiri...
Macam biasa...peminat masakan ibu mesti try dulu best ke tak kan..
Alhamdulillah....ibu bagi 4 /5*.....hahahaha...syok sendiri weiii...
Sendiri buat sendiri bagi bintang....
Apesal tak bagi 5 bintang terus kan...mana bolehhh...tu dah macam perfect sangat lak...
p/s: JOM TRY BUAT KAWAN-KAWAN...SENANG JER NI...SAMBIL2 TENGOK TV PUN LEH BUAT..YANG PASTI HASIL MEMANG MEMUASKAN...
pandai ko try resepi Ayu..aku mmg kurang sket psl x minat...nnt leh try gk nie..nk bjinak2 gak try resepi br instead off kilik gabak tu!hihihihi
ReplyDeletesooo kreatif.cantik & macam sedap hasilnya.ada masa nak try, coz bhnnya tak susah sangat.juz takut tak menjadi je
ReplyDeleteslalu mkn puding roti sos kustard tk pernh lg mkn sos coklat
ReplyDeletenampak sedap..aku dah lama tak wat karamel ni..
ReplyDeletewah menarik ni ayu
ReplyDeletebole try buat ni
wah..pandai sungguh kak ayu nihh!! hebat!!
ReplyDeleteKak ayuuuuuuu!! INsyaALLAH na nak g jhr awal taunn nihh!nak merasa masakan kak ayu..heehe,,kuang kuang
boleh try.. selalu tu kakyong blend jer semua roti... ;)
ReplyDeletehadiah dah sampai.. thanks.. kakyong suka... :)
http://www.kakyong.com/2010/12/t-shirt-kunin-hadiah-dari-batam-frame.html
wawww! nmpk menarik la kak u..
ReplyDeletewah nampak sedap & menyelerakan la, wah aleesya model cilik ni siap bergaya lagik cara duduk dia tu ek, dah macam model lagik auntie tengok...
ReplyDeleteok simpan dulu dlm buku recipe tiqah..hehe nnt bila rumah ni dh tenang skt bru buat
ReplyDeletewah.kalau dah sampai seru saya mesti cuba..huhuhu
ReplyDeleteAyu...saya share resepi awak ni ek http://www.facebook.com/pages/Malaysian-Mom-Bloggers/113479622052402
ReplyDeleteAyu...saya share resepi awak ni ek http://www.facebook.com/pages/Malaysian-Mom-Bloggers/113479622052402
ReplyDeletenyummm nmpak sedapp kena cuba ni
ReplyDeleteooo cam ni care nye...ni kalu mkn sejuk2 yg br kuar peti ais ni best kan (^_^)
ReplyDelete