Thursday, November 18, 2010

Mari Menari di Dapur

Assalamualaikum...
Rindu aleesya + ayyunie tak??
Kalau ibu + ayahnya takkan ader org rindukan..
Btw 2 hari blog tak berupdated..
Itu tandanya blog pun bercuti gak...hehe
Kasi chance lah blog rehat..
(Padahal, tuan blog yg bercuti...hehe..malas lak bawak balik laptop rumah...ayah damia kata kalau bawak balik laptop, ibu beraya depan blog ngan FB je....hehe)

Ok lah ni nak citer pasal kisah mari menari di dapur pada malam raya..
Menu utk pagi raya ialah NASI DAGANG..
So, memang malam raya dah kena masak siap2 semua kan..
Barulah tak terkejar nak gi solat raya...hehe


Seperti biasa...Nasi dagang bukan sekali kukus jer...kalau nak lebih lemak kenalah kukus 4-5 kali..barulah terangkat nasi dagang tu...


 Apa yg kita kena gaulkan dalam nasi tu yer setiap kali kukus??
Senang jer...hirisan bawang merah, halia dan sedikit bawang putih...pastu jangan lupa halba...tu yg membuatkan nasi dagang bau wangi...opsss lupa lak...santan, garam + gula jangan lupa jugak yer..


Setiap 30 minit, angkat dan gaulkan ngan santan + aksesori tadi...baru lah lemak berkrim...
Tahun ni ibu memang guna beras nasi dagang asli yg dibeli kat kelantan....beli siap2 masa Raya Aidilfitri aritu..Selalunya kat JB ni memang tak der beras nasi dagang...tapi kalau tak der pun tak pe...uols campur jer, beras pulut, beras merah ngan bera wangi siam cap AAA tu...pun menjadi gak nasi dagang tu...memang selalu buat cam tu pun...

Pastu kukus lah sampai beras tu kembang dan bau wangi giler2....memang makan cam tu pun dah lemak berkrim..





Kalau ader nasi dagang, jangan lupa lauk gula ikan tongkol yer..
Tu tengah mendidih atas dapur...oh yer, ibu campurkan nanas bagi masam2 sikit...baru best..ader ke yg nak minta resepi ni??? 


Pastu kena ader acar mentah kan...barulah lagi terangkat..makan nasi rasa rangup2 gitu..



Niat dihati nak buat udang sambal...tapi hampehhh..disebabkan kami lambat beli lauk, maka udang yg ader pun tak segar mana...maka tukar buat ayam masak merah lah...


p/s: UOLS PULAK MENARI MASAK APA KAT DAPUR PADA MALAM RAYA??

21 comments:

  1. wahhhh sedapnyohhhhh...lamonyo x make nasi dagey!!!!!

    kami mari menari atas katil jah :P
    *mlm raya = mlm anniversary*

    ReplyDelete
  2. takde menari-nari
    malam raya tgk tv
    hari raya pegi shopping
    huhuhu... tak best tul!
    srupa macam takda raya!

    ReplyDelete
  3. me dh lama mengidam ni..and kat sini tak de beras dagang

    ReplyDelete
  4. ayu.. kasi itu resepi gulai yang ko masak tuh... aku tengok bermcm-mcm versi gulai utk nasi dagang nih.. memang mcm-mcm...

    versi MIL aku guna rempah kari...
    Ooh patutpun semalam aku letak 2 tin santan pekat, terasa nasi dagang yg selalu org buat.

    rini sbb ada stok gulai lebih, aku masak nasi dagang lagi, tapi la ni guna yang versi basmathi + beras pulut tuh..and letak satu tin santan shj, terasa kurang lemak... tapi membuatkan ku sungguh mengantuk seperti baru lepas makan ubat batuk/selsema! memang alergik halba lah aku nih!

    ReplyDelete
  5. eliza - hahaha...menari atas katil deh...tak po...dapat pahala jugok tu...kato celebrated anniversary...hehe

    ReplyDelete
  6. hani - amik syarat jer tu buat makan2 pagi raya...hari raya pun ayu gi shopping gak...hehe

    ReplyDelete
  7. mama zharfan - kalau tak der you campur beras merah ngan beras pulut...jadi gak..

    ReplyDelete
  8. wani, memang macam2 versi pun...ader gulai kelantan, ader gulai terengganu...aku guna rempah kari + kerutuk....baru rasa macam yg kat kelantan punya...

    memang kena banyak guna santan baru lemak...kalau tak umpama makan nasi biasa jer...hehe.

    laaa ko alergik hala ke?? btw mkn nasi dagang memang mudah ngantuk kor...ntah kenapa ntah...hehe

    ReplyDelete
  9. Kami pagi raya ari tu...sambut birthday Miqhail yang ketiga...menari beramai2 di dapur umah parents...hehe...menunyer soto, laksa dan rendang ayam...

    ReplyDelete
  10. na xsempat nak menari..iqy tak sihat.still demam!menari ngan iqy la jwbnyerr

    ReplyDelete
  11. wah kagumnye pandai masak nasi dagang. ni feberat saya ni..dulu masa ngandung setiap pagi mesti makan nasi dagang hehhehe

    ReplyDelete
  12. mas beraya kat secret recipe... tak balik raya pun. huhuhu

    ReplyDelete
  13. waahh..
    ayu menari mak yong sambil masak nasik dagang...
    hikhikhikhik...
    dah lama tak makan nasik dagang mak ita...
    rindunyer....

    ReplyDelete
  14. wah pandai msk nasi dagang..kita tk reti tp slalu tgk mama kita msk...mmg kena kukus byk kali br rs lemak2..kalo kukus kejap je tk rs sedap...1st time tgk mkn nasi dagang ngan aym merah ek..mama kita kalo wt nasi dagang lauk ikan tongkol tu ngan gulai ayam...kita tkde menari2 sgt tp sempt wt kek coklat je..yg lain mamaku buat belaka...ehhehehe

    ReplyDelete
  15. nyum2....dah lama mak kita xbuat nasi dagang
    kita tgk mak buat pun lecehnye...tros xmau belaja hahhaha
    klw takat buat kuah & acar tu ok la kot..tp nk kukus banyak kali tu....mmg leceh...tapi kalau mkn skejap je abes ehehhe

    ReplyDelete
  16. sedap2..
    aku memang penggila nasi dagang..
    ma aku pun bt nasi dagang
    malangnya aku beraya di kl..
    uhuk2

    ReplyDelete
  17. npk mudah jer buat..bilaa nk bljar bt nasi dgang nie..hubby owg ganu tp still terer lg..huehuehue

    ReplyDelete
  18. waa mantop nasi dagang..hiks..menu kita wajib ler rendagn n ketupat n kuah kacang..fav food..hiks:p

    ReplyDelete
  19. Ish..ish..ana mmg tabik spring lah kat ayu ni...pandai dan rajin masak sungguh...

    ReplyDelete
  20. Saya tak menaripun kat dapur..

    G rumah orang tolong orang menghabiskan makanan yg ada ajer :D

    ReplyDelete