Tuesday, July 7, 2020

Beli periuk granite di Pengkalan Kubur


Dah beli, jangan simpan2...
Terus guna..
Esok2 kalau kita dah tak ada nanti, menantu kita pula guna sampai lenjan..
Masa tu nak menyesal pun tak guna :-)

Granite 6pcs... 
Saiz 20/24/28cm.
Tak berat sangat pun periuknya.
Boleh guna atas api, induction cooker, electric cooker dan ceramic cooker.


Periuk2 camni ada pantang larangnya kalau nak guna supaya tahan lama. Ni pakcik yang jual kat Pengkalan Kubur lah citer. Jangan letak periuk kosong2 gitu kat atas api, kena letak minyak/air dulu. Pastu barulah nyalakan api dari low to medium. .


Kalau nak guna dalam oven, jangan masukkan sekali dengan penutup kaca tu. Nak basuh periuk tu pun kena lap dengan tisu dulu buang kotoran, baru basuh dengan span lembut dan sabun.
.

Harganya pun sangatlah mampu milik.
RM220 tidak termasuk cukai kastam untuk 3 saiz tu.


Yang penting saya suka kemasan kayu kat handle2 tu dan warna kelabu hijau2 lumut ni pilihan saya. Saya tak jual. Saya share gadget2 dapur yang best je.

Korang kalau pergi jalan2 Kelantan, jangan lupa singgah Duty Zone Pengkalan Kubur.
Memang banyak lah gadget2 dapur yang dapat menarik perhatian kita kaum ibu2 ni.
Saya pun rambang mata, sampai semua nak beli dan memang beli pun..hihi.. :::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

2 comments:

Puan Hazel said...

Dah lama tak ke Pengkalan Kubur. Seronok shopping di sana :)

Ayu Zarina said...

Puan Hazel- pompuan dan tempat shopping tak boleh dipisahkan..apatah lagi dengan gadget2 dapur yang banyak, mesti belilah buat ubat orang kata..