Monday, October 7, 2019

BBQ Night at home...



Gara2 pergi ke B.I.G (Ben's Independent Grocer) yang baru 3 hari buka kat Medini of Mall, terus datang idea nak buat BBQ malam tu....ni menu2 dan bahan2 mentah yang dibeli kat B.I.G tu....kebetulan malam minggu, family bonding gitewww..


Salmon mur-mur je kat B.I.G tu..
So beli perap dengan sos teriyaki kejap sebelum bakar..
Memang asyikkkk..


Daging ni beli yang dah siap perap dengan sos BBQ dan dicucuk dengan lidi..
Balik rumah cucuk semula je kat besi grill tu..
Pastu add on lah tomato ceri bagi nampak lagi menarik kan..
Bukan sekadar hiasan ya, memang betul2 dimakan capsicum, tomato ceri dan bawang holland tu..


Mix vege..
Ni saya rebus separuh masak dulu dengan secubit garam kecuali tomato tu tak rebus lah..
Pastu tabur daun parsley..
Nanti grill, letak cheese sikit..
Fuhh..terbaik rasanya makan panas2..


Yang merah tu Wagyu burger..
Rasa tak berapa kick sangat....
Better beli daging wagyu lagi terasa...

Manakala yang lagi satu tu Chicken cheese burger..
Budak3 suka..


Kalau dah ada budak3 time BBQ, tak sah tak ada sosej ni kan..


BBQ Chicken wings pun tak sah kalau tak ada dalam menu time BBQ..
Beli yang siap perap juga senang..


Letak butter saja pun boleh, tapi kalau letak garlic sekali masa grill tu, bau dan rasanya sangatlah terkesan. Tak percaya silalah cuba..


Jangan lupa mereka2 yang berbaris ni..
Tanpa mereka siapalah BBQ...hihi


Bakar2 & grill time..
Licin semuanya dalam pinggan..


Nampak ni kat  B.I.G, tu yang terus ON nak buat BBQ tu..
Tapi daging2 yang dibeli ni tak dimasak lagi..
Tunggu ada masa sikit kita grill dalam Pan ya..

Oh ya, dah tanya pekerja2 kat  situ  terutama butcher lah..
Daging2 kat sini semuanya halal walaupun diimport dari NZ dan Australia..
Yang tak halal ada kat section lain ya..



Beli yang ni senang..
Balik terus bakar/ grill je..
Kalau nak suruh bakar kat restoran situ pun boleh..
Tapi ada charge RM15/300g dikenakan..


Mur-mur kan salmonnya.....
Wajib lah beli..


Hasil shopping haritu..
Harga? Biasalah mahal  sikit dari pasaraya2 biasa tu..
Tapi oklah dengan lokasi serta targetnya pun international..
Betul2 sebelah Legoland Resort..

Next time insyaAllah boleh repeat  pergi lagi bawa anak3 pula..
Ada playground, restoran, bakery cafe dan trolley budak2 pun ada..
Mesti Daim suka nak tolak2 nanti..

Ok selesai cerita BBQ NIGHT at home..



:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments: