Thursday, April 28, 2016

Pelvic pain II Bagaimana untuk atasinya?




Sepanjang pregnant kalini, harinilah paling tak productive.

PELVIC PAIN lah puncanya (kat bahagian bikini tu, rasa macam lepas org tendang2). Berdiri salah, jalan salah, tidur ubah posisi salah, nak duduk pun salah. Sebelum ni pregnant 2 kali tak macam ni.

Ada juga minta petua atau tips dari kawan2 FB. Ada yang cadangkan rehat secukupnya, duduk atas gymball, makan telur ayam kampung mentah, jumpa doktor cepat dan macam2 lagi. Terima kasih semua! Appreciated it.

Harini saya ambil keputusan untuk rest saja kat rumah. Sebab memang tak leh nak jalan pun. Jalan sikit sakit bahagian pelvic. Nak duduk pun sakit bahagian pelvic. Ayah damia ajak gi klinik saya cakap tak yah sebab tak ada tanda2 pun lagi. Lagipun saya yang belum bersedia dan takut sebenarnya ni. Huhuhu....

Lepas both Damias gi sekolah dan ayah damia masuk office kul 12 tengahari tadi, saya pun tidurlah kejap konon2 sakit akan hilang sendiri. Lagipun memang mengantuk sebab dah 2 malam tidur2 ayam sebab sakit kan. Tapi bangun tidur sakit tak hilang juga.

Tak leh jadi ni, saya pun googled cara2 nak kurangkan sakit pelvic pain ni. Dan rata2 remedi yang saya jumpa adalah "soak in a warm bath with Epsom Salt". Mungkin betul juga berendam dalam air hangat boleh melegakan sakit.

DAN TERBUKTI MEMANG BERKESAN! Sakit pun kurang. Siap kaki saya boleh buat akrobatik dalam air, duduk dalam keadaan yoga dalam air dan posisi kaki siap boleh lipat2 silang2 lagi dalam air. Ajaib! Walhal tadi punyalah susah nak jalan nak duduk.

Saya masukkan Satsuma fruit extract (body shop), Essential Oil Lemon (Living Young) dan garam bukit dalam air tu. Pastu berendamlah selama satu jam. Semua badan terendam kecuali mata dan hidung je kat paras air. Pastu tidur2 ayam bagi relax and refreshing gitu.

Jadi betullah fitrah yang mengatakan mandi/berendam dalam air hangat adalah penenang alami. Bukan sahaja boleh tenangkan fikiran, badan malah saraf2 yang sakit tadi serta perbetulkan peredaran darah.

Ok lah siap2 nak gi office dah. Perempuan ni tak serik, baik dari sakit sikit je mulalah fikirkan kerja je. Esok dan lusa outstation lagi. Luggage satu apa pun tak kemas lagi...;-)

Wednesday, April 27, 2016

Jadilah bijak seperti Puan Kalsom..;-)



Datang dari Sentul berniaga di Pesta Konvo UTM,

Sorang lalu, dua lalu, tiga lalu bertanyakan Coklat IQ CocoDamia,

Pernah didengar tapi tak pernah pula terbuka hati nak jadi ejen CocoDamia, 

Lalu digoogle-googlenya laaaaa kat Skudai aje kilang rupanya,

Empat lalu, lima lalu bertanya lagi Coklat IQ Cocodamia,

Ini tak boleh jadi terus aje menelefon CocoDamia,

Order2, bayar2, COD2 terus jadi ejen CocoDamia.

Jadilah bijak mengambil peluang seperti Puan Kalsom (019-7499108) untuk memenuhi permintaan ramai sebagai persediaan peperiksaan pertengahan tahun tak lama lagi.

Last day harini di Pesta Konvo UTM. Boleh kunjungi booth Puan Kalsom di K17 


(landmark tepi rumah hantu).

Untuk menjadi ejen dan belian secara online, boleh hubungi/whatapps 010-6468383.

Percayalah, CocoDamia bukan sekadar coklat biasa!


Tuesday, April 26, 2016

Bird Nest Swing Hanging Chair || Harga terlajak murah

Memang terlajak murah sangat2 uolss.. 
Bayangkan 4 jam tawaf shopping kat Nilai 3 tu, benda tak terfikir nak beli pun boleh jadi TERBELI..


Pagi ahad 24/4/2016, lepas sarapan dan ayah damia teman anak2 main pool di Sutera Hotel, Seremban, kami pun rest and relax dalam bilik. Ya lah nak cover balik energy yang penat shooting semalamnya tu. Budak2 pun tak pergi sekolah haritu. Tapi saya dah whatapps siap2 guru kelas Aleesya dan Ayyunie suruh simpankan kerja sekolah siap2. Lebih kurang jam 12 tengahari, kami pun check out! 


Destinasi lepas check-out adalah ke Nilai 3. Sebab utama ke sini adalah nak beli cenderamata untuk peserta2 kem jati diri saya hujung minggu ni. Then macam biasalah.. Lepas satu kedai ke satu kedai ditawafnya. Macam2 dibeli... Cadar patchwork (murahhh weii), karpet, pasu, frame ayat2 al-quran dan macam2 lagi lah. Tapi yang tak sangka tu boleh pula TERBELI bird nest swing hanging chair ni. Niat asal tanya je berapa harga? Sekali baiya Pakistan tu cakap RM300. Hah???? Biar betul! Kat JB paling murah pun RM600 lebih weiii.. Terus saya bodek2 ayah damia beli. Both Damias pun merayu2 juga suruh beli. Ayah damia bukan apa.. Pening fikirkan macam mana nak bawa balik buaian ni dari Nilai ke JB. Ya la bonet penuh dengan luggage, stok CocoDamia dan juga barang2 yang baru shopping di Nilai tu..


Dekat 15 minit juga lah baiya Pakistan ni bekerjasama dengan pekerja2nya yang lain beserta ayah damia fikir cam mana nak bagi muat bird nest gergasi ni. Besi2 tu tak kisah sebab panjang kan. Yang bird nest gergasi ni je yang makan space. Lepas dah lipat tempat duduk belakang semua, barulah ngam2 muat. 


Itupun barang2 yang lain semua kena sumbat masuk dalam bird nest gergasi tu..
Aleesya dan Ayyunie pun sanggup duduk sempit2 sakit belikat semata2 nak suruh ayahnya beli buaian ni. Haha...lagipun saya pun bersungguh juga nak beli sebab harga yang berbaloi2 sangat. Saya up kat FB...banyak komen dari kawan2 kata murah sangat. Macam tak percaya je harga hanya RM300. Saya rasa baiya Pakistan ni boleh bagi harga murah macam ni sebab stok ada lagi 1 kontena kat belakang kedainya. Betul...ayah damia sendiri yang tengok masa disuruh masuk pilih warna buaian ni serta warna kusyen. Memang banyak giler kat belakang tu..


Ni swing chair pattern ni..
Saya tak berkenan sebab nampak sangat plastiknya....tapi saja survey2 harga.
Harga RM350
Ni bukan kat kedai baiya Pakistan tu tau..


Pattern ni macam peanut..
Ni lebih kecil dari swing chair yang saya beli tu..
Harga pun RM350..
Nampak macam kurang stabil dan tak kukuh..


Yeeehaaa...
Malam tu sampai je JB jam 8 malam..
Lepas makan, mandi dan solat, terus suruh ayah damia pasang buaian ni..
Al-maklumlah ada budak dah tak sabar2 nak beristirehat dalam buaian ni..
Perghh...memang puas hati lah beli..
Dengan besarnya..dengan kukuhnya..
Pendek kata from Nilai to JB with love...
Muahahaha..


Shopping2 time di Nilai..
Lama sungguh tak datang Nilai 3 ni..


Mujur ada anak2 yang rajin menolong ayah mereka.
Nak harapkan saya, tangan ni banyak pegang perut dan pinggang belakang je...kiki..
Sarat2 pun jalan tetap ON ya..


Ini paling win!
Dah penat tawaf kat Nilai 3 tu, singgah makan lunch Sup Power kat area2 situ gak. Bayangkan walaupun panas terik, tapi punyalah ramai manusia makan Sup Power ni... Perghhhhhh dah lah cuaca panas, sup pun panas....Sampaikan peluh Ayyunie menitik2 masuk dalam sup dan air kelapa dia pun tak sedar. Yang kami ni dok terkekek-kekek ketawakan dia. Haha...pastu boleh pula tu Ayyunie tanya
"kenapa air kelapa adik masin erkkk....kikikiki"..

p/s: Ada yang tanya saya pasal contact number baiya pakistan tu... maaflah..tak terfikir pula saya nak ambil contact number tu. Ada pula tanya apa landmark kedai baiya pakistan tu...alamak...sungguh saya tak ingat langsung apa landmarknya. Yang boleh saya sharing adalah kedainnya ni terletak di area2 belakang. Kedai biasa sangat2. Depan kedai ada banyak cadar patchwork dan adalah buaian cam ni display 2 buah. Lepas tu memang deretan tu baiya2 pakistan ni yang menjual. Simple dan humble je kedainya..Tak ada signboard bagai pun..





Monday, April 25, 2016

Trending jual Kambing Bakar dan Air Big Cup

Wahhh..tahun ni kat Pesta Konvo pun trending dah jual kambing bakar dan air big cup uolsss..
Ni kami sekeluarga pergi hari jumaat malam sabtu aritu..
Malam minggu..boleh tahan ramai pengunjungnya..


Daging kambing yang siap dihiris nipis2 dan dibakar bersama dengan sos black pepper..
Fuhhh...memang sedap!


Ni hah pengemar daging kambing tegar enterframe.
Mula2 nampak lagi terus beli bungkus..


Pastu jalan ke depan lagi, eh ada org jual daging bakar lagi lah..
Tapi yang ni versi 1 slice tebal punya..
Yang biasa macam kita makan kat restoran tu..


Pastu jalan ke depan lagi...eh jumpa lagi..
Yang ni pun siap hiris nipis2 dan dibakar bersama sos black pepper.
Nampak mengiurkan yang ni.. ingat nak beli lagi..
Tapi fikir siapa pula nak makan banyak2 kan..
So next time kita gi beli kat sini pula ya sebelum 27hb ni..


Hah ni yang kami bungkus.
Makan dengan nasi putih panas-panas, sup daging power dan telur dadar kat Pesta Konvo tu....
Memang berpeluh menitik2 lah org tengok..hihi

p/s: Yang jual air big cup pun boleh tahan ramai juga...trending oh trending..

Saturday, April 23, 2016

Shooting Rancangan Kokolog Musim 3 bersama CocoDamia


21 April 2016 (khamis)

Alhamdulillah..Selesai sudah....
Terima kasih kepada Puan Dora, selaku wakil dari Lembaga Koko Malaysia Sabah, team Production House yang sporting dari Kalam Ariff Holdings, team shooting yang diketuai oleh Director, Yusmal Ghazali (pelakon juga dia ni kan?), Chef Kamarul selaku hos Rancangan ini dan juga team2 yang lain terutamanya team CocoDamia sendiri.


Saksikan Rancangan Kokolog Musim 3 bermula Ogos ini sebanyak 13 episod.
Petang nanti kita shooting bersama celebriti pula di Nilai. Siapakah celebriti itu? Tunggu!


Masing2 mengambil kerja masing2..


Setting lighting dan shooting


Roll Camera! Action!


Dah start shootingnya...
Kalini biar ayah damia jadi main actor pula..
Hihi....perut besar, segan nak jadi main actrress gitewww.,,,


Make up time..
Tapi tetap kena enterframe juga sikit2...


Bukan main lagi Chef Kamarul nak tolong buat packaging ya..


Shooting bilik production..


Tanpa skrip..
Semuanya spontan je cakap..


Staff pun kena touch up lah..


Shooting bahagian packaging line pula..


Roll camera! Action!


Dah siap semua, jemput makan nasi tomato ya..
Masing2 dah keletihan dan kelaparan tu..


Bergambar kenangan bersama wakil dari Lembaga Koko Malaysia Sabah, Kalam Ariff Holdings dan Chef Kamarul..


Puan Dora, wakil dari Sabah


Bersama director, Yusmal Ghazali


Plak penghargaan dari Kokolog 3


Tq Kokolog 3 dan Lembaga Koko  Malaysia..


Team CocoDamia pun nak enterframe juga..


Finally, 8 malam...it's wrap..
Alhamdulillah..
Syukur atas peluang ini..


p/s: Ok gerak ke Seremban dulu untuk sambung shooting lagi lepas serahkan stok CocoDamia kepada Sole Distributor Singapore pagi tadi. Semoga urusan harini dipermudahkan dan diberkatiNya.. Aaminnn..















Wednesday, April 20, 2016

40 days more to go!



My current look! Jangan terkejut ya! Dah macam pregnant kembar orang -orang kata. Aaaaminn...
Gambar terbaru lunch kat Sutera Mall tengahari tadi...;-)

40 days more to go..
๐Ÿ‘ถ๐Ÿšผ

Yang kena selesaikan secepat mungkin:

๐Ÿ”œ Shooting rancangan Kokolog (musim ke-3) esok..

๐Ÿ”œ QC balance stok untuk Sole Distributor Singapore hujung minggu ni..

๐Ÿ”œ Bawa 40 pax students untuk Kem Jati Diri next weekends
(walaupun sebagai motivator, penat juga tu)

๐Ÿ”œ Siapkan presentation untuk Pertandingan Agropreneur Muda (tarikh terdekat)

๐Ÿ”œ Shooting Kokolog (musim ke-3) bersama celebriti di N.Sembilan (baru dapat call kejap tadi. Ahad ni dah shootingnya..hohoho)

๐Ÿ”œ Siapkan soalan2 Peperiksaan Pertengahan Tahun dan Rancangan Pengajaran untuk staffs yang akan ganti saya next 3 weeks

๐Ÿ”œMeeting dengan supplier mesin untuk custom made mesin coklat yang baru.

๐Ÿ”œProgress produk CocoDamia yang baru (ok, yang ni serahkan pada PA dan team baru laksanakan)

๐Ÿ”œ๐Ÿ”œ๐Ÿ”œ๐Ÿ”œ๐Ÿ”œ banyak lagi....

Perut besar, jiwa pun kena besar. Orang lain pula yang ngeri tengok kapasiti overload perut saya ni. Hihi..insyallah baby dalam perut pun kena lah kuat kan! Tarikan magnet rezeki sungguh-sungguh baby DM ni. Semoga dipermudahkan masa bersalin nanti.


P/s: Asam garam orang business, selagi boleh jalan terus, kita ON je.... �oje.

Tuesday, April 19, 2016

Dah pandai naik basikal 2 roda dan basuh basikal kat Carwash


Bersemangat sungguh anak dara sorang ni, Aleesya nak naik basikal 2 roda.
Al-maklumlah..tengok anak2 jiran sebayanya dan lebih muda daripadanya dah pandai naik basikal 2 roda, dia pun nak juga lah kan. Bukan main lagi merayu2 suruh ayahnya beli basikal baru memandangkan basikal sekarang ni pun walaupun masih elok, tapi kecil dan 4 roda. 

Ayah mana tak sayang anak kan.
Lagipun fikir2kan bolehjuga beli basikal baru untuk Aleesya sebagai rewards selalu ikut ibu ayah pergi kerja on weekends dan ujian penggal 1 aritu pun dapat no 2, terus petang sabtu tu bawa dia pergi beli basikal walaupun hujan amat lebat. Happy bukan main lagi dia tau!
Siap pilih sendiri lagi warna pink.

Dan malamnya tak sampai 1/2 jam si ayahnya mengajar naik basikal 2 roda, terus pandai dah Aleesya.
Betullah kata aunty jual basikal tu, budak besar Aleesya ni senang belajar sebab kaki panjang. 
So senang nak balance badan dan kaki kalau nak jatuh nanti.
Good job Aleesya!
Ibu ayah bangga ngan Aleesya.



Dah kakak dapat basikal baru, apa pula nasib si adik ya?
Hah, tu baca perbualan antara Ayyunie dan ayahnya..
Siap buat status lagi si ayahnya..
Walhal ayahnya ni memang jarang2 sangat lah buat status2 macam ni....


Bersungguh2 budak kat carwash tu basuh, spray dan polish basikal Ayyunie..
Nak ketawa pun ada main ngan akal si Ayyunie ni..haha..
Kerana sayangkan anak....layannzzzzz kan aje lah...haha


Fuhhh...macam baru seyyyhhh basikal Ayyunie..
Dengan bersinar2nya...dengan buang 2 roda kecik kiri kanannya..
Memang tip top kata Ayyunie...haha..
Dan rezeki Ayyunie juga ni..tak kena bayar pun basuh basikal Ayyunie ni..
Sebab tokey carwash ni adalah ex-student saya dan ayah damia beberapa tahun yang lalu.


Ni status ayahnya malam tadi jam 11:20 malam..

Perghh...ibu dan ayah dah cakap main pagi2 lah basikal ni sebab both Damias ni tengah excited pandai bawa basikal 2 roda, tapi balik dari office malam tadi kul 11 malam, terus merayu2 minta main basikal..Hurmmm nasib baik lah ayahnya rajin melayan permintaan anak-anak ni walaupun dah lewat malam. Kalau nak harapkan ibu dah tak larat dah weiii....

Apa2 pun, kita selaku ibu dan ayah, tengok anak2 happy...kita pun turut tumpang happy kan..
Yang penting tak sampai hati nak betah permintaan mereka. Tapi tak semua permintaan juga dapat dipenuhi..

Terima kasih Allah atas nikmat kebahagiaan dan kasih sayang antara kami sekeluarga..
Semoga kalian pun begitu juga..

Aaaamin..


Monday, April 18, 2016

Durian dan pulut durian


Jalan terus!
Takut tak sempat nak tunggu musim je..
Nanti tahun depannya pula baru jumpa musimnya..

Semalam kami anak beranak beria-ia sungguh nak makan durian.
Tak tahan sabar dah masing2 tengok buah durian asyik dok viral dalam FB.
So lepas ambil both Damias dari sekolah petang semalam, terus ke Pasar Malam Skudai tawakal cari durian.
Nasib baik ada.
Hujan lebat pulak tu.


Maka benarlah janji-janji uncle..
Confirm manis berlemak..
Confirm banyak ulas..
Confirm isi tebal...
Ya lah, biar berbaloi dengan harga orang kata.
Sekilo RM20.
So semalam saya beli sebiji RM45. Belilah 2 biji buat ubat orang kata.
Pasni tak ngences dah.


Alhamdulillah.
Cantik kejadian isi duriannya.
Tebal2 dan lemak2 isinya.
2 biji dapatlah dalam 18 ulas isi.

Balik rumah cepat2 tanak pulut dan masak santan.
Pastu naik atas mandi, solat maghrib dan isyak.
Kemudian barulah kami sekeluarga menikmati pulut durian ni.


Ya Allah..
Nikmatnya.
Ya lah..dah lama nak makan kan..

Pulut durian ni makanan style Kelantan.
Both Damias memang tak berapa suka makan style gini.
Diaorg suka ratah isi durian macam tu je.
Saya pun makan sikit je buat ubat org kata.
Ayah damia yang bersungguh-sungguh tambah sampai 3 kali.
Hihi..

Pasni dalam pantang, kalau ada org dok post gambar makan durian, tak ngencesss dahhhhh!


Sunday, April 17, 2016

Majlis Perasmian Lip Balm "Naturel Kiss"


Tengahari tadi sempat meluangkan masa ke Majlis Perasmian rakan usahawan Dr. Siti Hamidah dari UTM untuk produk yang dicipta sendiri iaitu "Naturel Kiss" serta perasmian Spa barunya di Bandar Baru Kangkar Pulai. Tahniah Dr Siti. Enjoy your journey in business ya.

Kepada yang berdekatan, bolehlah calling2 buat appointment dan singgah buat spa ya. Ada urutan anti stress dan lips spa ya. Baru2 buka ni banyak promosinya.



Test wefie guna handphone baru ayah damia sikit..;-)


Dengan salah seorang staff  'Naturel Kiss"


Cantik deko-dekonya..


Produk yang diinovasikan serta dibangunkan..


Antara produk2 lain "Naturel Kiss"


Majlis dimulakan dengan bacaan doa.
Ustaz yang baca doa tu ustaz both Damias..


Majlis perasmian oleh Prof Ir Dr. Wahid Omar selaku Vice Chancellor UTM


Gimik melepaskan belon perasmian ke udara.


Sembang2 bersama Coach Rik dan Coach Rostam serta owner kedai dalam Spa.


Antara perkhidmatan yang ditawarkan..
Sauna dan mandi lulur..


Ermmm...wangi..


Bilik facial


Bilik urut


Ni lah ownernya..
Ownernya sibuk sungguh tadi..
Tak sempat nak bergambar bersama tadi..
Tak pe next time kita wefie ya..

p/s: Dr Siti Hamidah sedang bercuti dari mengajar di UTM sekarang dan sedang fokus untuk businessnya.